Lentoliikenteen harjoittajan vastuu
Vastuurajat määritellään erityisnosto-oikeuksissa (SDR). Kyseessä on Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) määrittelemä yksikkö. Vastaava ohjeellinen summa näkyy alla euroissa päivityspäivän valuuttakurssiin perustuen.
Vastuuvapauslauseke
Tämä on tiedonanto, jonka Euroopan yhteisön asetus (EY) nro 889/2002 vaatii. Tätä tiedonantoa ei voi käyttää hyvitysvaatimuksen perusteena eikä tulkitsemaan Montrealin yleissopimuksen asetuksien ehtoja, eikä se myöskään muodosta sopimuksen osaa sinun ja lentoyhtiön tai lentoyhtiöiden välillä.
Tiedonanto on epätarkka niiltä osin, että siinä väitetään, että yli 151 880 SDR:n korvauksien yhteydessä lentoyhtiö ei voi kiistää hyvitysvaatimuksia. Asetuksen ja Montrealin yleissopimuksen mukaan tilanne on seuraava: enintään 151 880 SDR:n vahingoissa liittyen kuolemaan tai ruumiinvammaan, joka johtuu lentokoneessa tapahtuneesta onnettomuudesta tai onnettomuudesta nousun tai laskun aikana, lentoyhtiö ei voi poistaa tai rajoittaa vastuutaan, paitsi silloin, kun vahingonkärsijä on huolimattomuudellaan vaikuttanut vahingon syntymiseen. Kaikki tämän asiakirjan SDR-määräiset summat on mukautettu joulukuussa 2024 voimaan tulleiden lainsäädännöllisten lisäysten mukaisesti.
Lentoyhtiön vastuu matkustajille ja heidän matkatavaroilleen
Tämä informaatiotiedonanto tiivistää yhteisön lentoyhtiöiden korvausvastuusäännöt, jotka vaaditaan yhteisön lainsäädännössä ja Montrealin yleissopimuksessa.
Hyvitys kuoleman tai vammojen tapauksessa
Matkustajan kuolemalle tai ruumiilliselle vammautumiselle ei ole rahallisia rajoituksia. Lentoyhtiö ei voi kiistää hyvitysvaatimuksia alle 151 880 SDR:n (noin 187 971 EUR) vahingoista. Summan yli menevissä tapauksissa lentoyhtiö voi puolustaa itseään vaatimusta vastaan todistamalla, ettei vahinko johtunut lentoyhtiön huolimattomuudesta tai ollut muuten sen syytä.
Ennakkomaksut
Jos matkustaja kuolee tai loukkaantuu, lentoyhtiön täytyy suorittaa ennakkomaksu välittömien taloudellisten tarpeiden kattamiseksi 15 päivän sisällä hyvitykseen oikeutetun henkilön tunnistamisesta. Kuolemantapauksessa tämä ennakkomaksu on vähintään 16 000 SDR:ää (noin 19 802 EUR).
Matkustajan viivästyminen
Matkustajan viivästymisen tapauksessa lentoyhtiö on vastuullinen korvaamaan vahingot, paitsi silloin, jos se suoritti kaikki kohtuulliset toimenpiteet vahinkojen välttämiseksi tai jos sellaisten toimenpiteiden suorittaminen oli mahdotonta. Matkustajan viivästymisen aiheuttamien vahinkojen korvausvastuu on rajoitettu 6 303 SDR:ään (noin 7 801 EUR).
Matkatavaroiden viivästyminen
Matkatavaran viivästymisen tapauksessa lentoyhtiö on vastuullinen korvaamaan vahingot, paitsi silloin, jos se suoritti kaikki kohtuulliset toimenpiteet vahinkojen välttämiseksi tai jos sellaisten toimenpiteiden suorittaminen oli mahdotonta. Matkatavaroiden viivästymisen aiheuttamien vahinkojen korvausvastuu on rajoitettu 1 519 SDR:ään (noin 1 880 EUR).
Matkatavaroiden tuhoutuminen, katoaminen tai vahingoittuminen
Lentoyhtiön korvausvastuu matkatavaroiden tuhoutumisesta, katoamisesta tai vahingoittumisesta on enintään 1 519 SDR:ää (noin 1 880 EUR). Kirjattujen matkatavaroiden kohdalla niistä on vastuu, vaikka vahingot eivät olisikaan lentoyhtiön syytä, paitsi silloin, kun matkatavara on viallinen. Kirjaamattomien matkatavaroiden kohdalla lentoyhtiö on vastuullinen vain omista virheistään.
Korkeammat matkatavaroiden korvausvastuun rajat
Matkustaja voi hyötyä korkeammista matkatavaroiden korvausvastuun rajoista tekemällä erityisen ilmoituksen viimeisintään lähtöselvityksessä ja maksamalla lisämaksun.
Matkatavaroita koskevat valitukset
Jos matkatavara on vahingoittunut, viivästynyt, kadonnut tai tuhoutunut, matkustajan tulee kirjoittaa valitus lentoyhtiölle niin pian kuin mahdollista. Kirjattujen matkatavaroiden vahinkojen kohdalla matkustajan on kirjoitettava valitus seitsemän päivän sisällä, viivästyksen kohdalla 21 sisällä, molemmissa tapauksissa alkaen siitä päivästä, kun matkustaja sai matkatavarat käyttöönsä.
Sopimuksen tehneen yhtiön ja lentoyhtiön korvausvastuu
Jos lentoyhtiö, joka todellisuudessa operoi lennon ei ole sama, kuin sopimuksen tehnyt lentoyhtiö, matkustajalla on oikeus osoittaa valitus tai tehdä vahingonkorvausvaatimus kumpaa tahansa vastaan. Jos lentoyhtiön nimi tai koodi on ilmoitettu lipussa, kyseinen lentoyhtiö on sopimuksen tehnyt lentoyhtiö.
Oikeustoimia koskeva määräaika
Kaikki oikeustoimet vahingonkorvauksien vaatimiseksi täytyy tehdä kahden vuoden sisällä lentokoneen saapumisesta tai siitä päivästä, jolloin lentokoneen olisi pitänyt saapua.
Tietojen perusta
Yllä kuvailtujen sääntöjen perusta on Montrealin yleissopimuksessa 28. toukokuuta 1999, joka on pantu yhteisössä täytäntöön asetuksella (EY) nro 2027/97 (sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) nro 889/2002) ja jäsenvaltioiden kansallisella lainsäädännöllä.